Описание на маршрутите

ИНФОРМАЦИЯ

ИНФОРМАЦИЯ PDF

Трите маршрута за бягане – 18 км, 32 км и 54 км имат общо начало. Маркирани са с лентова маркировка. На местата където се отклоняват различните маршрути ще има хора, които да указват това.

Стартът ще бъде даден в центъра на гр. Сливен пред сградата на Община Сливен/от пл.Хаджи Димитър. Преминавайки през площад „Хаджи Димитър“, се продължава на запад по улица „Асеновска“. Завива се на третата пресечка в дясно по улица „Оборище“. Преминава се покрай МБАЛ „Царица Йоанна“ и се завива се на петата пресечка в ляво по ул. „Чудомир Кантарджиев“. На първата пресечка в дясно се завива и се следва пътя. Започва плавно изкачване на Бармук баир по дълги серпантини, които отвеждат до възстановяващия се храм „Св. Вкмч. Георги Победоносец“. От тук изкачването плавно продължава. Следва спускане към асфалтов път, който се пресича. Продължава се към бившето химическо поделение. След поделението следва изкачване към стрелбището на поделението по склона на връх Мотрун без да се изкачва самият връх. От Стрелбището следва спускане към местността Селището. В боровата гора над Селището е първият подкрепителен пункт. Това е мястото където късият маршрут – 18 км се отделя от останалите два.

Маршрут 18 км
Маршрутът продължава с плавно изкачване. Следва се лентовата маркировка. На 10.6 км след старта маршрутът се включва в маркирана туристическа пътека като се следват отново лентовата маркировка и продължава към местността Маринино градище. При наближаване на боровата гора пътеката се спуска на изток по камениста пътека. В края на тази пътека има малко параклисче, до което има вода, годна за пиене. Преминава се дървеният мост над реката и започва спускане в местността Долапите. След преминаване на три бари преди моста на реката и асфалтовия път, маршрутът се отклонява в ляво и тръгва към местността Хисарлъка и крепостта Туида. След крепостта започва спускане към центъра на града по улица „Добри Димитров“. След моста на третата пресечка в ляво има чешма, която има питейна вода. Продължава се по улица „Георги Раковски“, която отвежда до финала.

Маршрути 32 км и 54 км
Маршрутът продължава в посока манастир „Св. Спас“ и местността „Бялата вода“, за които има маркировка и информационни табели, както и лентова маркировка. В местността „Бялата вода“ има чешма с питейна вода. Маршрутът продължава на север в посока „Трите буки“, пресича се асфалтовия път и се изкачва вр. Българка. След кратко спускане се стига голямо пътно кръстовище. На това място се разделят двата маршрута.

Маршрут 32 км
Маршрутът продължава по билото в посока Драгиева чешма и Местност „Харамията“. И на двете има питейна вода. В местността „Харамията“ е следващият подкрепителен пункт където и
се обединяват отново маршрутите от 32 км и 54 км.

Маршрут 54 км
Маршрутът продължава през гората към местността „Даулите“. Има спускане по ски пистата в местността и се продължава към хотел „Кристал“. След хотела, се завива в дясно по черен път, който се следва до асфалтов път. Там асфалтовият път се пресича и се продължава по лентовата маркировка до вятърния генератор където е следващият подкрепителен пункт. По макадамения път от генератора се излиза отново на асфалта. На няколко места в гората се подсичат завоите на асфалтовия път. Стига се до кръстовище, където се продължава в посока с. Раково. 500 м след завоя се тръгва по черен път. Лентовата маркировка отвежда в края на село Раково. Продължава се в посока село Нейково. Един километър след последната сграда от селото – стопански двор, се завива по черен път в дясно и продължава покрай река Луда Камчия. Тук е и следващият подкрепителен пункт. Преминават се общо 4 сравнително нови дървени моста над реката, а след това следват и шест пресичания през самата река. Преминава се край чешма Скътя, където има питейна вода. Скоро след това започва изкачването към местността „Харамията“. Следва се лентовата маркировка.

Маршрути 32 км и 54 км
От местността „Харамията“, маршрутите продължават заедно в посока Меча поляна и местността „Карандила“. Питейна вода може да бъде намерена на извора Кушбунар и до фурната. Продължава се покрай хижа „Карандила“ в посока местността „Слънчева поляна“ където е следващият подкрепителен пункт. Следва спускане към чешмата на Златко Чорбаджи, където също има питейна вода. Изкачва се в посока връх Голяма Чаталка и след това започва слизане към град Сливен. При местността Гроба се продължава на югозапад по Коларски път, през вр. Сърлъка, местността „Кендалова чешма“ към крепостта „Туида“. На асфалтовия път преди крепостта има чешма с питейна вода. В северозападния край на крепостта всички маршрутите се обединяват. Започва спускане към центъра на града по улица „Добри Димитров“. След моста на третата пресечка в ляво има чешма, която има питейна вода. Продължава се по улица „Георги Раковски“, която отвежда до финала.